Van Moeizame Rugklachten naar Innerlijke
Kracht: Sandra's R.E.S.E.T. Transformatie

"Elk keer wanneer ik iemand anders op de eerste plaats zette, vertelde ik mezelf dat ik het niet waard was."

De uitdaging: vastzitten in een patroon van zelfopoffering

Sandra, een 50-jarige vrouw, moeder van drie volwassen kinderen en een liefdevolle oma, had jarenlang geleefd vanuit het idee dat haar eigen behoeften minder belangrijk waren dan die van anderen. Haar lichaam riep al maanden om aandacht door hardnekkige rugklachten, waardoor ze werk onbekwaam was geraakt.

"Ik was altijd bezig met zorgen voor anderen", vertelt Sandra. "Mijn kinderen, mijn man, zelfs mijn schoonouders – voor hen maakte ik tijd, terwijl mijn eigen man thuis bleef. Het voelde alsof dat mijn rol was: ik was de helper, de verzorger, degene die alles regelde."

Wanneer haar volwassen kinderen hun eigen levens opbouwden met partners, voelde Sandra zich tekortgedaan en vergeten. Ze worstelde met gevoelens van jaloezie wanneer haar kinderen tijd doorbrachten bij hun schoonfamilie in plaats van bij haar.

"Het deed me pijn dat ze altijd bij de schoonfamilie zaten en dat ik op de tweede plaats kwam. Als ik iets vroeg, leek het altijd teveel, maar ik stond wel klaar voor hun was en plas", schreef ze in een van haar eerste reflecties.

Sandra's rugpijn was niet simpelweg een lichamelijk probleem – het was haar lichaam dat haar iets probeerde te vertellen wanneer ze toch probeerde door te gaan met taken die te zwaar waren, zoals het terras schoonmaken. Dit resulteerde in uren van bedrust en pijnstillers, maar toch bleef ze doorgaan.

"Zou graag eens een dag pijnvrij zijn", schreef ze. "Het duwt me helemaal naar beneden. Ik heb schrik om binnen een paar jaar niks meer te kunnen doen."

De eerste stappen: eerlijk kijken naar wat er is

Bij de start van haar R.E.S.E.T. traject viel het op hoe moeilijk Sandra het vond om echt te voelen wat er in haar leefde. Haar emoties zaten diep verstopt, bijna gebunkerd. Ze wist dat ze vaak moest huilen tijdens sessies, maar kon vooraf niet aangeven waarom of waarover.

"Ik voel me leeg, had nergens zin in", schreef ze tijdens één van haar eerste reset-oefeningen. "Voor het minste rolden de tranen over mijn wangen, maar ik liet het aan niemand zien."

De Reality-fase van het R.E.S.E.T. programma daagde haar uit om écht te zien wat er speelde zonder direct in oplossingen of verklaringen te schieten. Dit was nieuw voor Sandra, die gewend was problemen weg te wuiven of ze op te lossen voor anderen, maar nooit echt bij haar eigen ervaringen stil te staan.

Langzaam begon ze te ontdekken wat er onder haar fysieke klachten zat:

  • een diep gevoel van gemis aan erkenning en waardering
  • een tekort aan liefdevolle aandacht uit haar kindertijd dat ze onbewust probeerde te vullen door zichzelf weg te cijferen voor anderen.

"Ik heb het nooit gekend dat je van thuis eens een goeie knuffel kreeg of een bemoedigend woord dat je iets goed gedaan hebt", deelde ze in een van de sessies. "Daardoor vind ik het misschien ook moeilijk bij mijn eigen kinderen om hen eens een goeie knuffel te geven. Enkel bij mijn kleinzoon lukt me dat wel."

De doorbraak: van controle naar vertrouwen

Een belangrijk keerpunt kwam toen Sandra inzag dat haar poging om controle te houden over haar volwassen kinderen en hun keuzes eigenlijk voortkwam uit haar eigen onzekerheid.

De Experience-fase leerde haar voelen hoe diepe emoties als angst, verdriet en boosheid haar gedrag stuurden.

"Ik stop met mezelf te pijnigen en alles op een dag te doen", schreef ze in een reset-oefening. "Ik ga naar mijn lichaam luisteren."

Naarmate het traject vorderde, begon Sandra ook in te zien hoe haar relatie met haar kinderen werd gevormd door haar eigen behoefte aan bevestiging. Ze probeerde te begrijpen waarom ze altijd bij de schoonfamilie zaten en niet bij haar, wat tot frustratie leidde.

"Het is niet dat ze jou geen aandacht geven", kreeg ze tijdens een sessie te horen. "Het is dat jij jezelf geen aandacht geeft. Jij laat jezelf gebruiken."

Deze confronterende maar bevrijdende inzichten hielpen Sandra om de Shift-fase in te gaan – een nieuwe manier van kijken en handelen. Ze begon te experimenteren met het stellen van grenzen, zowel naar haar kinderen als naar haar man.

Haar moeizame relatie met een van haar zoons, die tijdelijk weer thuis kwam wonen, werd een oefenterrein voor haar nieuwe inzichten. Waar ze eerst alles voor hem regelde, inclusief hem 's ochtends uit bed halen voor werk, leerde ze dat dit hem niet hielp om verantwoordelijkheid te nemen.

"Hij worstelt met zichzelf en zijn relatie", realiseerde ze zich. "Door hem alles uit handen te nemen, moet hij niet met die consequenties omgaan. Ik ben de bliksemafleider."

Het resultaat: aanwezig zijn in plaats van forceren

Na enkele maanden van reset-oefeningen, coaching en heel veel reflectie, werd Sandra's transformatie zichtbaar – niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de mensen om haar heen.

De vergelijking van haar Life Awareness Tests toonde indrukwekkende vooruitgang, vooral op het gebied van emotioneel welzijn en persoonlijke ontwikkeling.

Bij een etentje met collega's maakte ze een keuze die ze voorheen nooit zou hebben gemaakt: ze besloot na het eten niet mee verder op stap te gaan en ze uitte haar gevoelens direct naar haar leidinggevende:

"Je hebt geen interesse getoond in hoe het met mij ging, het gaat alleen over het werk en net daarover kan ik niet meepraten."

Dit soort eerlijke communicatie zou eerder ondenkbaar zijn geweest voor Sandra. Ze begon het verschil te ervaren tussen 'forceren' vanuit oude patronen en 'aanwezig zijn' in wat ze werkelijk voelde en wilde.

Toen haar werkgever haar opriep om weer te komen werken, maar niet kon voldoen aan de voorwaarden die zij nodig had voor haar welzijn, nam ze een moedige beslissing. Na enkele diensten gaf ze aan dat dit niet haalbaar was voor haar, ongeacht de mogelijke consequenties van een ontslag.

"Ik ga mezelf er niet meer toe dwingen", besloot ze. "Ik ga naar mijn lichaam luisteren."

Sandra begon ook nieuwe activiteiten te ondernemen voor zichzelf, zoals yoga. "Deze lijkt toch meer iets voor mij te zijn", schreef ze enthousiast na haar eerste les. Een kleine stap die symbolisch was voor een grote verandering: kiezen voor wat bij haar past.

In haar relatie met haar man vond een subtiele, maar belangrijke verschuiving plaats. Waar ze vroeger verwachtte dat hij zou aanvoelen wat zij nodig had, leerde ze nu om haar behoeften direct uit te spreken. "Als je een knuffel nodig hebt, vraag die dan gewoon", was een belangrijk inzicht dat ze meenam.

De blijvende transformatie: van force naar presence

Sandra's reis van 'force' naar 'presence' was geen rechte lijn, maar een spiraal waarin ze steeds dieper ging en telkens weer nieuwe inzichten opdeed. De constante reflectie door middel van reset-formulieren hielp haar om patronen te herkennen en andere keuzes te maken.

"De vragen zijn er nog wel, maar meer op de achtergrond", schreef ze na enkele maanden. "Ben er niet zo hard meer mee bezig."

Het leren vertrouwen op zichzelf en het loslaten van de controle over anderen bleven uitdagingen, maar Sandra ontwikkelde steeds meer tools om hier constructief mee om te gaan:

"Ik heb het kunnen plaatsen", schreef ze over een ontmoeting met haar ex-partner die haar eerder nog erg raakte. Een teken dat oude wonden aan het helen waren.

Sandra's succes was niet dat ze plotseling vrij was van alle uitdagingen of emoties. Haar succes was dat ze leerde om aanwezig te blijven bij wat er is, zonder direct te willen vluchten, forceren of controleren. Ze leerde haar eigen waarheid te zien, te ervaren, los te laten wat haar niet meer diende en te transformeren naar een authentiekere versie van zichzelf.

"Wat als je eerste keer niet doet waar je vroeger in automatische piloot op zou reageren?" vroeg ze zichzelf tijdens één van de laatste sessies.

Ze glimlachte, wetend dat ze nu de keuze had.

De Life Awareness Test van Sandra bij het begint van de R.E.S.E.T methode

De Life Awareness Test van Sandra op het einde van de R.E.S.E.T methode

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dit succesverhaal is gebaseerd op de werkelijke ervaringen van een deelnemer aan het R.E.S.E.T. traject. Namen en identificerende details zijn gewijzigd om de privacy te beschermen.


>